Přejít k hlavnímu obsahu
Pole obilí

Zelený ječmen, který je také někdy nazýván mladý ječmen se řadí mezi superpotraviny a je běžné dostupný v lékárnách, či v obchodech se zdravou výživou. Tato tzv. zelená potravina podporuje vylučování škodlivin z těla a tím pomáhá detoxikovat organismus.
Obsahuje beta karoten, jód, vitamíny B, C, H, a K a další minerální látky. Je v něm
22x více železa, než ve špenátu a má v sobě 4x více vápníku, než mléko. Zelený ječmen obsahuje
17 z 20 aminokyselin.

Doporučené dávkování pro dospělého člověka je jedna polévková lžíce. Při vyšší fyzické zátěži je možné navýšit jeho množství. Nápoj je ideální pít
nalačno, tedy nejlépe ráno. Voda, kterou ječmen zalijeme, nesmí přesáhnout teplotu 45°C, aby si nápoj zachoval všechny látky a minerály potřebné pro naše zdravíčko. Je vhodný i pro osoby s bezlepkovou dietou.podzimní meditace

Známý byl již ve starém Egyptě, antickém Řecku a Římě.

Díky svému detoxikačnímu účinku má velmi příznivý vliv na hubnutí.


Pěstování a sběr mladého ječmene
Ječmen potřebuje dostatek sluníčka, přiměřenou vláhu a dlouhodobě teplé podnebí. Nezpracují se celé klasy ječmene, ale ještě nedozrálé rostlinky, proto se nazývá „mladý“. Dorůstá do výšky 25 cm a právě v této fázi růstu je nejbohatší na všechny výživové hodnoty. Po sklizni se lístky omyjí a vylisují. Tím vznikne kapalný extrakt, který se následně vysuší
a tím vznikne zelený prášek.


Zelený ječmen a jeho účinky na naše tělo

  • pomáhá k rychlejšímu hojení ran,

  • zmírňuje pocit hladu,

  • snižuje hladinu cholesterolu,

  • má vliv na tvorbu červených krvinek,

  • zlepšuje kvalitu spánku,žna se protahuje

  • působí protizánětlivě,

  • posiluje imunitní systém,

  • odkyseluje organismus,

  • snižuje riziko vzniku rakoviny,

  • zabraňuje stárnutí organismu,

  • odstraňuje pálení žáhy.


Doporučená doba užívání je 2 až 3 měsíce.


 


 

Pro koho není zelený ječmen vhodný?

  • onkologického pacienta, u kterého probíhá radioterapie,

  • osobu, která má po operaci žaludku, tlustého, tenkého, či slepého střeva,

  • osobu, která před krátkou dobou prodělala transplantaci orgánů (ječmen posiluje imunitní systém, avšak po transplantaci orgánů je potřeba imunitní systém snížit, aby tělo nový orgán přijalo),

  • osobu, která trpí srážlivostí krve, či akutní plicní embolií.


Mladý ječmen v kuchyni
Z ječmene můžeme vytvořit smoothie, zálivku do salátů, omáčku, či domácí chléb.


 

Znáte nějaký zajímavý recept z mladého ječmene? Podělte se s námi.

x

Hledáme redaktory

Staňte se redaktorem Lifestyle magazínu.

Napište článek s tématem lifestyle. Články by měly být srozumitelné, věcné a názorné. Pište o tom čemu rozumíte, k čemu máte vztah, co vás baví. Za publikované články získáte finanční odměnu.

Článek musí být Vaší tvorby a nikde jinde nepublikovaný. Možná je také dlouhodobá spolupráce jako stálý redaktor.

Náměty a své články pište na redaktor@lifestyle.cz

Stránky provozuje:

SAIT CZ spol. s r.o.

IČO: 43962271 (ares)

Jsme platci DPH, DIC:CZ43962271

The website encountered an unexpected error. Please try again later.
TypeError: Argument 1 passed to Drupal\Core\Render\Renderer::addCacheableDependency() must be of the type array, null given, called in /var/www/clients/client1/web1/web/core/lib/Drupal/Core/Entity/Entity/EntityViewDisplay.php on line 265 in Drupal\Core\Render\Renderer->addCacheableDependency() (line 683 of core/lib/Drupal/Core/Render/Renderer.php).