Levanduli každý zná, je to rostlinka ze Středomoří a stala se velmi oblíbenou především pro svou typickou vůni. Je ozdobou pro dekorativní mísy a pomáhá také v boji proti molům. Málokdo však zná veškeré zdravotní benefity, kterými levandule disponuje a které můžete z této bylinky získat. O jaké léčivé účinky jde a jak je získat? Na odpověď se podíváme v tomto článku.
Zdravotní benefity levandule
- pomáhá s nespavostí
- zlepšuje náladu
- zmírňuje stres
- pomáhá proti migréně
- pomáhá proti třesavce
- tlumí hysterické záchvaty
- zlepšuje zažívání
- podporuje jaterní činnost
- podporuje žlučníkovou činnost
- pomáhá v boji proti astma
- zlepšuje krevní oběh
- podporuje hojení ran
- má dezinfekční účinky
Jak levanduli zpracovat?
Variant a způsobů možností zpracování levandule je mnoho, přestavím Vám ty nejznámější a nejoblíbenější, které zvládne každý a každý tak může čerpat zdravotní benefity z této bylinky.
Levandulový sirup
Levandulový sirup je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak levanduli zpracovat. Levandulový sirup se skvěle hodí do ovesných či rýžových kaší, smoothie či ovocných shaků a limonád. Příprava je snadná a levandulový sirup je složen pouze z pár ingrediencí. Můžeme pít také samotný smíchaný pouze s vodou jako levandulovou limonádu.
Připravte si:
- Cukr (krupice) 1 kg
- Voda 1 litr
- Citrón 1 ks
- Kyselina citrónová 3 lžičky
- Květy levandule 1 hrst
A postup je následující:
Květy propláchneme vodou a nasekáme na malé kousky a dáme do hrnce s jedním litrem horké vody. Přidáme kyselinu citrónovou a nakrájený citrón. Celou směs promícháme a necháme den odstát. Následující den přecedíme vodu do větší mísy a přidáme cukr a čekáme, než se cukr rozpustí. Po rozpuštění cukru lijeme tekutinu přes hustý cedník s plátýnkem do připravených lahví a skladujeme v lednici.
Dalšími možnostmi zpracování levandule jsou:
- Levandulový olej
- Levandulový ocet
- Levandulové koření
- Levandulový čaj
- Levandulová voda
- Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit