
Bílkoviny jsou často deficitní makroživinou, která může být deficitní i v případě zdravého jídelníčku. Dostatečný příjem bílkovin je přitom klíčový nejen pro hubnutí a dietu, ale také pro správné fungování našeho organismu, jedná se o základní stavební kámen všech našich buněk i tkání. V dnešním článku se proto zaměříme na bílkoviny, podíváme se na konkrétní příklad zdravého jídelníčku s deficitem bílkovin a dozvíte se také doporučení na nejkvalitnější zdroje bílkovin.
Bílkoviny a jejich význam
Jak už bylo zmíněno v úvodu, jedná se o základní stavební kámen všech našich tkání a buněk, s tím souvisí tvorba svalů (nových svalových vláken) a také se podílí na životních funkcích našeho organismu. Bílkoviny mají velký sytící efekt, proto jsou také skvělým pomocníkem v dietě. Kalorická hodnota 1 gramu bílkovin jsou 4 kalorie (stejně jako sacharidy). Bílkoviny obsahují také široké spektrum aminokyselin, pro nás jsou důležité zejména ty esenciální (takové, které si nedokážeme vytvořit sami). Bílkoviny můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné, které jsou pro tělo využitelnější a nabízí také široké aminokyselinové spektrum, které je u rostlinných omezené, proto doporučuji zařadit alespoň 70 procent bílkovin právě živočišných.

Příklad jídelníčku s deficitem bílkovin
Často mají lidé dojem, že se stravují zdravě, ale přesto nevidí žádné výsledky (ať už tukové úbytky či svalové nárůsty) a často je na vině právě nedostatek bílkovin ve stravě. Proto nyní uvedu příklad na první pohled zdravéhé jídelníčku, který ovšem obsahuje minimum bílkovin (živočišné dokonce žádné).
Snídaně: Ovesná kaše s medem a banánem
Svačina: Jablko
Oběd: Těstovinový salát
Svačina: Zeleninový mix
Večeře: Žitný chléb s avokádem
Podívá-li se na tento jídelníček člověk, který není znalcem zdravé výživy, uvidí zdravý jídelníček, ale každý výživový specialista na první pohled vidí nedostatek bílkovin. Proto je nutné svůj příjem bílkovin pečlivě hlídat.
Nejkvalitnější zdroje bílkovin
A kde bílkoviny čerpat? Nejkvalitnější bílkoviny jsou bílkoviny živočišné.
Zdroje živočišných bílkovin jsou: Drůbeží maso, vepřová panenka, ryby, mléčné produkty, vejce, drůbeží šunka, proteinový prášek, hovězí libové, vnitřnosti.
Méně využitelné s užším aminokyselinovým spektrem jsou rostlinné bílkoviny.
Zdroje rostlinných bílkovin jsou: Čočka, cizrna, fazole, rýže, hrách, quinoa, sója, konopné a chia semínka, ořechy, tempeh, ovesné vločky, tofu.
- Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit