Zima je v plném proudu. Každý z nás pociťuje odliv energie a nedostatek pro naše tělo tolik potřebných vitamínů.
Již naší dědečkové a babičky znali blahodárné účinky kysaného zelí.
Kysané zelí vydrží ve vhodné čisté nádobě bez přístupu vzduchu ve stejné kvalitě a se zachováním všech vitamínů dlouho.
Vykvašené zelí by mělo byt uchováno vždy v čisté nádobě a mělo být pod hladinou aby nemělo přístupu ke vzduchu, jinak hrozí, že zelí začne plesnivět a kazit se.
Zelí by mělo být v chladu, ale okolní teplota by neměla klesnou pod bod mrazu, kysané zelí proto nenechávejte zamrazit, ztratí svou konzistenci a chuť.
Ať už máte své kysané zelí pěkně uchované ve sklepě nebo si ho koupíte ve svém oblíbeném obchodě, věřte že máte doma vitaminový zázrak.
- Vitamín C
- Kyselinu mléčnou
- Vitamin K
- Vitamíny B (vitamíny B9 a B12 podporují funkci nervového sytému a tím zahánějí zimní deprese)
- Draslík
- Vápník
- Fosfor
- Hořčík
- Fluor
Kysané zelí přináší mnoho blahodárných látek pro naše tělo. Posiluje imunitu, hlavně v této virové době takto zpracované zelí určitě oceníte.
Zelňačka nás od koronaviru neochrání, ale při lepší imunitě a dostatkem vitamínu se tělo dokáže lépe a účinněji bránit.
Snižuje únavu organizmu, zlepšuje funkci střev a tím lepší trávení, je také vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem a diabetiky.
Při nákupu kysaného zelí v obchodě si dejte pozor na jeho zpracování.
Při sterilizaci teplem ztrácí pro-biotické vlastnosti a tím má menší příznivé účinky na trávení. Sterilizované kysané zelí je většinou ve sklenici, ale nemusí to být pravidlem.
Kysanému zelí, které je chemicky konzervováno, byste se měli obloukem vyhnout. Samotné kvašení je v podstatě způsob konzervace, tak pokud výrobce ještě konzervuje chemicky, je na jeho zelí něco špatně.
Recept na domácí babiččinu zelňačku
Ingredience:
kysané zelí: 0.5Kg
uzená žebra: 0.5Kg
brambory: 2ks
pepř: 4 ks
nové koření: 2 ks
bobkový list: 2ks
cibule: 2ks
hladká mouka na zásmažku (není nutné): 2 lžíce
sádlo na zásmažku (není nutné): 2 lžíce
Postup:
Do velkého hrnce přidáme uzené křížové kosti, žebra nebo koleno, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list a cibuli, může být i neoloupaná.
Uvaříme vývar, cca 2 hodiny, vyjmeme maso, obereme od kosti.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, zavaříme na 5 min.
Přidáme přemyté kysané zelí, nejlépe domácí, zavaříme dalších 5 min.
Polévku není nutno zahušťovat, ale pokud to má někdo rád, je možno před přidáním zelí zahustit zásmažkou, nejlépe ze sádla, tu pak je potřeba provařit alespoň 10 min.
Dochutíme, podáváme.
- Pro vkládání komentářů se musíte registrovat nebo přihlásit